Header image  
- Alberte  
 
 
Alberte kom til verden

Så skete det !!! - Vores lille guldklump valgte ikke at spilde tiden og kom til verden den 5. Juni 2007 kl. 18.16 - Det er ca. 11 uger for tidligt.

Alberte vejer 1220 gram og måler 37 cm.

Hele forløbet var rimelig hektisk, men jeg vil prøve at beskrive noget af det her.

Søndag den 3. juni kl. 06.00 vækkede Mette mig, fordi hun blødte lidt. Vi tog omgående kontakt til fødegange som bad os komme med det samme.
Mette blev indlagt i 2 dage og de var ikke i tvivl om hvad der var under opsejling.

Mette fik noget vé-hæmmende medicin, som skulle holde veerne tilbage imens det medicin Mette/Alberte fik for at modne lungerne virkede. Og det lykkedes!!
Mette fik samtidig en hel masse penicillin, for at mindske risikoen for infektioner.

1

Stuen Mette var indlagt og Alberte kom til verden...

Tirsdag morgen (Den 5. juni 2007) blev det vé-hæmmende medicin taget fra Mette og så begyndte det stille og roligt at tage til. I starten var der ca. 15 minutter imellem, men det gik hurtigt ned til 10 osv. Da der var jordemoder vagtskifte kl. 15 kom den nye jordemoder ind og sagde at hun regnede med at der ikke gik lang tid.
Alt imens tog Mettes veer til og Mette havde åbnet sig ca. 3 cm. kl. 16.45 og ved 17 tiden fik hun noget bedøvelse i rygmarven til at tage de værste smerter.
Kl. 17.55 kom lægen ind og skulle lige mærke hvor meget Mette havde åbnet sig og der blev det konstateret at Mette havde åbnet sig 10 cm. Så blev Mette beordret over på fødesengen og så gik det rigtig stærkt. Der kom børnelæge, sygeplejersker osv. ind og lige pludselig havde Mette født den dejligste pige.

Barnet havde det så godt, at Mette fik lov til at holde det inden børnelægen gik med det.

Jeg (Den nybagte og stolte far) fulgte med Alberte børnelægen, Henrik, ned til H5 hvor Alberte blev vejet og målt og så blev der lagt drop ind og en sonde ned i maven så hun kunne få noget mad. Helt ærligt, så var det absolut ikke noget kønt syn at se dem behandle Alberte på den måde, men de gør det jo for at hun skal have det godt og det er en stor trøst.
Da de så var færdige, så kunne jeg få lov til at stikke armene ind til hende i kuvøsen og holde om hende og det var simpelthen bare fantastisk - En fuldkommen ubeskrivelig fornemmelse at sidde der med sit barn imellem hænderne.

Efterfølgende gik jeg op til Albertes mor og så gik der ikke lang tid før bedsteforældrene kom på besøg. De har, i skrivende stund, endnu ikke set hende, da der kun er besøgstid mellem 18-19 (Forældrene må dog færdes frit undtagen til stuegang).

Vi vil sige MANGE TAK for alle de fine gaver og blomster vi har fået i forbindelse med Albertes fødsel .

1 1

1 1

1 1

1  2 

3    4 5

1 Alberte 6/6 2007 kl.16.13

1 Den stolte FAR..... 6/6 2007 kl. 20.23

1

Første gang mor ser sin datter "på egne ben" 6/6 2007 10.08

2 Albertes Fod 9/6 2007

1 Her er præsten som døbte Alberte.

1Alberte har fået gulsot og derfor skal nu ligge i lys. 17/6 20.00 - 08.00 var sidste gang hun kom i lys.

3 Første gang på mor's bryst...(to timer) 11/6 2007

4

Det er trygt og godt hos mor.... og Alberte har været uden luft i næsen i 4 timer uden problemer. Hun holder hendes temperatur fint... faktisk bedre end i kuvøsen...

Alberte skulle have en ny sonde i maven idag MEN det ville hun ikke så hun lukkede bare af i svælget, så sygeplejersken ikke kunne stoppe den ind. En stærk lille tøs vi har fået os..

så er det fars tur i morgen til at have Alberte på maven......

1 så fik far lov til at holde Alberte......

1

Ja aben er næsten lige så stor som Alberte dog har Alberte ingen hale....

20/6: Alberte begynder lige så stille at kunne fordøje mere og mere mad lige nu fordøjer hun ca 7 ml i timen og med hendes størrelse skal hun op på 9.5 ml. men det er ikke mere end 1 dag siden hun fik 4 ml. målet med at hun får den fulde mængde er også at hun kan blive fri for et af hendes drop. (det får hun skiftet ca hveranden dag, da hendes arme og ben bliver meget røde og ømme og derfor skal sidde et nyt sted) Hun fik ellers lagt et drop ind fredag nat, som kunne holden indtil hun udskrives MEN lægen der lagde det "kom til" at trække det ud igen, da han var færdig.... han undskyldte fejlen idag men hvad kan en mor bruge det til og hvad skulle jeg sige.........

Alberte hår fået sin dåbsattest og sit sygesikringsbevis.

21/6 2007: Alberte er idag kommet op på fuld dosis mad dvs 9.80 ml så hun slipper for at få lagt et nyt drop med NTP....hurra..

Vægten siger idag 1383 g der er 163 g mere end da hun blive født.


Alberte kigger ud i den spændende nye verden...


...Det kan man godt blive lidt søvnig af !!


En lille film med Alberte - Hun skal have tjekket sit drop og så har far den fornøjelse at give hende lidt mad imens for at berolige hende....Og det virker:

23/6: Alberte har for første gang prøvet at sutte på sin mors bryst... hun var så dygtig men efter at ha' øvet sig i at sutte og slikke i 15-30 min, var hun træt og sov i resten af "putte tiden".

1

23/6 får Alberte sin første bluse på det er en str. 40.

1 Dette er Albertes mad, der løber med 10,7 ml i timen. Hun begyndte 23/6 med 10 minutters pauser hver anden time, pauserne bliver så øget ti min. hver dag, det skal ende med at hun skal spise hver 3. time.

Her er noget jeg har fundet på www.praematur.dk (det er en forening for for tidligt fødte børn). som er til bedsteforældrene men jeg mener også andre kan ha glæde af at læse hvad det er vi står i nu og i fremtidem.....:

"Fra forældrenes synsvinkel
- tiden på neonatalafdelingen
At blive forældre til et barn langt før tid vil ofte være en chokerende oplevelse og medføre, at forældrene befinder sig nærmest i en krise. Mange beskriver oplevelsen som at være med i en ond drøm eller at være tilskuer til en dårlig film.

I tiden på neonatalafdelingen (afdelingen for for tidligt fødte og syge nyfødte) kan forældrene ikke bare arbejde sig igennem et kriseforløb, som man normalt gør, efter en alvorlig hændelse er indtrådt. Hverdagen med et for tidligt født barn er fyldt med ængstelse og bekymringer, nye oplevelser dukker op undervejs i indlæggelsesforløbet, og det betyder, at forældrene er udsat for vedvarende psykisk belastning i en skrøbelig tid.

Hvordan kan man støtte forældrene, når børnene er på sygehuset? 
Det vigtigste er at møde dem hvor de er. Indlæggelsesperioden opleves af mange som en tid i en ”glasklokke”, hvor man ikke er en del af verden udenfor. Så er der brug for familie og venner som bindeled til omverdenen; til at passe familiens øvrige børn, til praktiske opgaver og til at tage kontakt med andre pårørende. Fx kan man som nær pårørende tilbyde at påtage sig rollen som fast formidler til familie og venner – det vil lette de fleste præmaturforældre meget.

Lade forældrene få lov til at snakke, skælde ud, græde, være urimelige osv. Kort sagt: At lade forældrene læsse af og prøve at lytte til dem. Og være opmærksom på, at forældrene muligvis reagerer forskelligt på situationen.

Stort behov for ro på sygehuset
Den første tid på hospitalet er for forældrene meget stressende. Situationen er kaotisk, og der er mange ting at forholde sig til: Vil barnet overleve? Hvor stor er risikoen for handicap? Hvordan trives barnet? Hvilken behandling udsættes barnet for? Hvordan virker det forskellige apparatur? Hvilke rutiner er der på afdelingen? osv. osv.

For nogle forældre kan det være svært at overskue at få besøg. De har ganske enkelt ikke overskud til at være sociale. Det vigtigste for dem lige nu er deres eget barn og den ro, det har brug for. Der er sjældent tale om en personlig afvisning, hvis forældrene ikke ønsker besøg på hospitalet. Det er vigtigt at lytte til forældrene og respektere deres ønsker og beslutninger angående besøg.

Når familien er kommet hjem 

I den første tid har mange stadig behov for tid og ro til at finde en rytme med barnet. Et for tidligt født barn vil f.eks. ofte have spiseproblemer og et ustabilt søvnmønster. Forældrene kan længe efter reagere på deres ophold på neonatalafdelingen. Det er almindeligt, at følelserne kommer op til overfladen, når familien er hjemme, og barnet ikke længere er i en akut situation.

Man kan ikke forvente, at forældrene er de fuldendte værter. Praktisk hjælp vil der altid være brug for: en gang aftensmad til fryseren, tøjvask, opvask, rengøring, indkøb el.lign.

For tidligt fødte børn har et svækket immunforsvar de første par år, og derfor gælder forsigtighed med smitterisiko længe efter udskrivelsen. Fugt, røg og støv er også meget belastende for børnenes umodne lunger og svækkede immunforsvar.


Hvordan er for tidligt fødte børn anderledes?

For tidligt fødte børn er som regel anderledes end fuldbårne på mange områder, selv om der kan være situationer, hvor man føler sig fristet til at sige ”Det gør børn født til tiden også”. Fuldbårne børn kan gøre nogle af de samme ting, som for tidligt fødte, men der er næsten altid en gradsforskel, både i styrke, intensitet og varighed. Fx vil et fuldbårent barn ikke græde længe ad gangen (hvis der ikke er tale om kolik), mens et for tidligt født barn under gråd kan være utrøsteligt og umuligt at komme i kontakt med og nå ind til. De for tidligt fødte børn er altså ikke ”små og skal bare tage lidt på, hvorefter alt vil være helt normalt og i orden”.
  

Børnene og forældrene har brug for jeres forståelse og støtte
- både i starten og igennem børnenes opvækst.
Forældrene har brug for at blive taget alvorligt, og at nogen spørger ind til det, de siger. Det hjælper forældrene at få lov at snakke, og det hjælper måske også dig til at opnå en større forståelse for forældrene og deres sorg, fortvivlelse, bekymring, angst, vrede osv.

Den vigtigste faktor for barnets trivsel er forældrenes tilstand; har forældrene tro og håb, og føler de sig støttet og forstået, vil de have det nødvendige overskud til at støtte barnet.  Også på længere sigt har forældrene brug for at blive lyttet til og blive forstået. Forældre til et for tidligt født barn gør sig ofte flere bekymringer end andre forældre. Det handler som regel om barnets udvikling og mulige senfølger. Ofte er der også tale om en generel bekymring for, hvordan barnet vil klare sig i f.eks. daginstitution, skole m.m. Disse bekymringer er reelle og velbegrundede og ikke et udtryk for overpylrethed."

Forklaring på hvad Alberte har i næsen og hvorfor:

Hvad er CPAP?
Ordet "CPAP" er en forkortelse af Continious Positive Airway Pressure. CPAP er en behandlingsmetode, der understøtter barnets vejrtrækning, og som meget ofte benyttes på H5. CPAP gives via en lille CPAP-næse (ligner en mini-stikkontakt eller en grisetryne), der blæser varm, fugtig luft ind i barnets næse og videre ned i dets lunger. Har barnet brug for det, kan man via CPAP´en også give ilt. Når barnet er i CPAP, har det en CPAP-hue på, som holder CPAP-næsen på plads. Et barn, der ligger i CPAP, trækker selv vejret - Der er således ikke tale om en respirator.

Hvilke børn har brug for CPAP?

Nogle nyfødte har straks efter fødslen brug for hjælp til at kunne trække vejret ordentligt igennem. Dette gælder især børn, der er født for tidligt, nyfødte der har været igennem en meget hård fødsel og børn med medfødte sygdomme. For tidligt fødte børn mangler et stof (surfactant) i lungerne, som hindrer, at dele af lungerne "klapper sammen". Derfor har de brug for CPAP, indtil de selv er begyndt at danne dette stof. Børn født til tiden kan f.eks. have brug for CPAP, hvis de har fået fostervand i lungerne ("wet lungs"), hvis de har en hjertefejl, hvis de har en infektion, eller hvis de har manglet ilt i forbindelse med fødslen ("asfyksi"). De fleste børn født til tiden har kun brug for CPAP i kortere tid, mens for tidligt fødte børn kan have brug for CPAP i flere uger/måneder. Et barn i CPAP kan sagtens komme ud til sin mor eller far, når tilstanden er stabil, og barnet har det godt.  

Hvordan virker CPAP?

Den varme, fugtige luft i CPAP´en hjælper barnet med at holde sine lunger udfoldede, således at det kan trække vejret ordentligt igennem. Vejrtrækningen er nødvendig, for at der kan transporteres ilt rundt til alle kroppens organer f.eks. hjernen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
25/6: Vi får besøg på sygehuset af vores sundhedsplejerske, som skal hilse på os alle tre. Hun hedder Rikke og virker til at være sød. Deter lidt mærkeligt, da vi pt ikke har behov for en sundhedsplejerske og vi har svært ved at overskue hvordan det er at få Alberte med hjem. Vægten siger 1423 g

26/6: Alberte har fået lagt at nyt drop da hun skal have noget medicin for, at lukke hendes blodkar i hjertet, dette er endnu et tegn på at hun er født for tidtigt. Medicinen skal gives i 3 doser i 3 dage... bivirkningerne ved dette er at hun ophober en masse væske i kroppen, hun er sat ned i mad, for at mindske væskeophobningen.

27/6: Alberte har nu fået alt det medicin som hun skal ha' for at lukke hullerne i hjertet så venter vi spændt.... igår opdagede børnelægen Rasmus en rød plet på hendes arm, overlægerne mener, at det er en byld, der kommer af en infektion, efter hun har haft drop i, vi ved ikke om der bliver gjort noget ved den, eller om vi skal vente på at der gå hul på den af sig selv..lægerne prikkede hul på bylden, nu må vi se hvad dre så sker...

DET FØRSTE BAD blev også idag. Mor og far var begge på besøg og vi aftalte at det var på tide med et bad. Moren fik lov til at holde imens faren tog billeder og filmede. Sygeplejersken Lotte vaskede Alberte.

1 1

Det var jo en ny oplevelse at komme i vand, men Alberte så ud til at nyde det, det meste af tiden.....

1

Inden i kuvøsen igen puttet i et svøb, imens mor tørrer Alberte.

1 Se hvor stor jeg er blevet.....

1SE MIG helt UDEN slanger.......

1

Nu putter Alberte ved far. Hun var blevet træt, efter alt det vand pjaskeri....

2/7:Alberte vejer nu 1559 g og måler 40 cm. Alberte har stadig hul i hjertet (Åbentstående duktus: En åbning mellem aorta og lungepulsåre, som normalt skal lukke sig efter fødslen) og vil blive scannet igen hvad hun så skal ved vi ikke. Vi ser tiden an, lægerne kommer med forskellige udmeldninger....Alberte er noget bleg, dette skyldes hendes blodprocent er lav og det overvejes om hun skal ha' noget blod eller om vi skal se tiden an, da hun er i den alder hvor hun "burde" begynde at danne mere blod selv..... Albertes blodprocent er på 5,7.(Blodmangel - eller lav blodprocent - hentyder til antallet af røde blodlegemer i blodet. En blodprocent hedder også en hæmoglobin, fordi det er stoffet hæmoglobin, der bærer ilten rundt, man måler på. Pigers hæmoglobinkoncentration ligger normalt mellem 7 og 10)

1

Til venstre kan man se et "normalt" hjerte og til højre kan man se hvordan et hjerte med duktus ser ud.

3/7: Alberte vejer nu 1619 g dog er noget af det væske, så derfor er hun blivet sat ned i mad. Albertes blodprocent er steget fra 5,7 til 6,1 og efter hvad blodprøverne viser er hun ved at danne nyt blod selv, så pt skal hun ikke have blodtransfusion i denne omgang. Der er stadig en lyd ved hjertet, hullet er blevet mindre men er der stadig. hvad der skal gøre vides stadig ikke... venter på scanning håber på det bliver idag...

Fredag den 6. juli 2007 fik vi at vide, at Albertes " Ductus" skulle lukkes ved hjælp af en operation og at dette ville foregå på Skejby Sygehus.
Operationen var sat til tirsdag den 10. juli om morgenen og Alberte skulle derfor transporteres til Skejby den 9. juli og vi ville blive indlogeret et sted deroppe i nærheden sammen med Alberte.

Vi var begge meget lettede over at at Alberte skulle opereres, da det ville betyde at hun stille og roligt kunne trænes ud af hendes C-PAP og at vi derfor kunne begynde at kigge fremad.

Se hvordan turen gik under linket "Alberte på Riget".

Tilbage i Odense.
Efter Alberte er kommet hjem fra Rigshospitalet, så er det gået rigtig hurtigt.
Onsdag, på Rigshospitalet, kunne hun holde mellem 5 og 10 minutters C-PAP pause inden hun blev forpustet, men allerede torsdag formiddag kl. 10.15 blev C-PAPEN pillet ud igen og hun har ikke brugt den siden.
Alberte har dog stadig lidt behov for noget frisk ilt engang imellem, så det får hun igennem en maske der bliver lagt op til hende hoved og det virker rigtig fint.

Alberte begyndte i går, fredag, at få sutteflaske. Hun var faktisk rigtig dygtig og fik også spist godt inden det sidste kom i sonden.
Fredag aften var hun temmelig træt. Hun spiste lidt hurtigt og fik derfor rigtig ondt i maven og det tog ret lang tid for os at få hende til at falde lidt til ro.

Alberte er desuden flyttet over på H6 nu, på en stue for ikke-intensive børn, så vi må sige at det går rigtig stærkt for hende....Og ikke mindst hendes forældre, der stadig helt er landet efter turen til København.
I dag er det præcis en uge siden hun holdt op med at trække vejret og blev lagt i respirator og i dag har hun været uden C-PAP i 2 dage....Det er næsten ikke til at forstå at det går så hurtigt...Man tør næsten ikke tro at det kan være rigtigt !!

Lidt billeder og en enkelt film med Alberte herunder:


Alberte har lige spist og ligger og hygger sig hos mor !!! - Kameraet ryster lidt på et tidspunkt, men Far kunne ikke lade være med at grine over hendes grimasser !! :-)

"Kys mig !!!!"

"Se hvor stor jeg er"

Albertes første flaske.

Albertes første flaske.

"Er jeg ikke sød ??"

"Bertes" nye hjem på H6 !!!

"Mor, jeg er sulten" .

Alberte rækker allerede tunge.

28. Juli 2007:
Så har vi lidt nyheder omkring Alberte. De gode først:
Alberte vejer nu næsten 2400 gram. Det er næsten en fordobling af hendes fødselsvægt, så det går fint.
Hun er blevet supergod til at spise af flaske, som i også kan se på den lille film nedenunder, så hun har slet ikke haft brug for sonden siden hun selv hev den ud for et par dage siden.


Alberte spiser af flaske - Hun er bare dygtig.

Albertes første kjole.

Alberte....

Alberte spiser.

Alberte spiser og hjælper selv til med at holde flasken - Lidt sej har man da lov at være !!!

Mor er den BEDSTE i verden !!!

De "Dårlige" nyheder.

Alberte fik for en uges tid siden lavet en såkaldt PKU test, som alle børn får lavet. Og den fik vi svar fra i går - Det skal lige siges, at man KUN får svar hvis der er noget galt og det er der, desværre....Albertes stofskifte er for lavt. Hendes bugspytkirtel fungere ikke og hun skal derfor have medicin fra nu af og resten af hendes liv. Det er svært at forklare, så jeg har hentet lidt hjælp til det på nettet som står her nedenfor.

"Hvad er for lavt stofskifte?

For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypotyreose eller hypotyreoidisme. For lavt stofskifte er betegnelsen for den tilstand der forekommer, når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder af stofskiftehormoner.

For lavt stofskifte opstår hyppigst hos ældre, specielt kvinder. Således vil cirka 2 ud af 100 kvinder over 60 år have for lavt stofskifte. For lavt stofskifte kan dog også optræde hos yngre mennesker og er i sjældne tilfælde (1/4000 fødsler) medfødt.

Hvad kan man selv gøre?

Personer, der tidligere har været behandlet med stofskiftemedicin, operation eller radioaktivt jod for en sygdom i skjoldbruskkirtlen, skal være opmærksom på, at der altid er risiko for at udvikle for lavt stofskifte.

Det kan anbefales at få undersøgt funktionen af skjoldbruskkirtlen en gang årligt. Dette gøres ved hjælp af en blodprøve, hvori man bestemmer koncentrationen af det såkaldte Thyreoidea Stimulerende Hormon (TSH). Dette hormon dannes i hypofysen og regulerer stofskiftet. Er mængden af TSH i blodet forhøjet, er stofskiftet for lavt.

Undgå indtagelse af store mængder naturmedicin og kostpræparater med stort jodindhold

Hvordan behandles lavt stofskifte?

For lavt stofskifte behandles med stofskiftehormon tabletten Eltroxin resten af livet (gælder ikke for de sygdomme, der kun giver forbigående for lavt stofskifte)

Der startes som regel med en lille dosis, som så gradvis øges, til man når vedligeholdelsesdosis, også kaldet den korrekte dosis.

Når den korrekte dosis er fundet, er det som hovedregel kun nødvendigt med kontrol af stofskiftet en gang om året

Der er så godt som ingen bivirkninger ved tabletterne, dog skal man være opmærksom på, at der vil optræde symptomer på for højt stofskifte, hvis doseringen er for høj.

Udsigt for fremtiden

Personer med for lavt stofskifte kan se frem til at kunne leve et helt normalt liv, såfremt behandlingen overholdes. "
- Kilde netdoktor.dk